dinsdag 11 april 2023

Contract for difference voor starters

Wanneer je al wat ervaring met beleggen hebt of kort geleden bent begonnen met beleggen heb je de term “contract for differences” afgekort als CFD vast al eens gehoord. De contracts for differences zijn zeer geliefd bij mensen die beleggen, vanwege het feit dat er grote winsten mee kunnen worden gemaakt. Er zijn ook risico’s, helemaal als je gebruik wil gaan maken van de leverage-optie, de hefboom. In dit uitgebreide artikel over contracts for differences leggen we uit wat contracts for differences precies zijn, waar je dan precies in investeert, hoe je contracts for differences aan kunt gaan en van welke voordelen en nadelen je op de hoogte moet zijn. Wanneer je eenmaal kennis hebt genomen van de bijbehorende risico’s kun je beslissen al dan niet in CFD te gaan handelen.

Wat zijn contract for differences?

Een CFD is een contract tussen jou als belegger en je broker over het verschil in prijs van een investering. Het kan daarbij over tal van beleggingen gaan, zoals bijvoorbeeld grondstoffen, valuta, aandelen en zelfs de complete index. Je spreekt met je broker een verschil in prijs af en wacht af tot de koers omhoog gaat of een daling inzet. Zodra de koers dan anders ligt kun je beslissen je CFD te stoppen en geld te incasseren. Desondanks kan het ook andersom gaan en verdient de broker geld aan jouw inleg omdat je koers niet volgens afspraak behaald is. Zodra je een hefboom inzet kun je je winst vergroten, want bij een hefboom van 1:10 hoef je per tien euro omdat ze hoog dividend aandelen in hun portefeuille hebben.

Veel voordelen

De handel in CFD is zeer populair onder beleggers omdat er veel voordelen aan te zien zijn. Voor de handel in contracten voor prijsverschil losbarstte kon je nog niet beleggen op beursdalingen. Met CFD’s kan dat dus wel en dat biedt oneindige mogelijkheden voor beleggers en investeerders. Een ander voordeel is dat je aan deze handel geen transactiekosten betaalt als je een contract afsluit. Je kunt de hele dag door aan de slag met CFD-handel en ben je niet aan de beurs gebonden qua tijd. Wie weet wat hij doet kan veel winst maken met de handel in contracten over prijsverschil. In het geval van grote winsten speelt de hefboom een vooraanstaande rol.

Nadelen en risico’s

Behoorlijke voordelen, maar juist de nadelen aan contract for difference trading laten zien dat de handel in dergelijke contracten een groot risico kent. De uitwerking van een hefboom wordt bijvoorbeeld onderschat en te rooskleurig beschouwd. Ook al kun je enorme winsten boeken, zijn de verliezen bij een hefboom vaak net zo groot. Al betaal je maar een deel van je investering, bij verlies moet je het volledige verloren bedrag terug betalen. Het is dan ook van belang om je goed te verdiepen en niet zomaar te starten met CFD’s. De ervaring is helaas dat veel ongeduldige investeerders te snel een contract for difference afsluiten en een groot deel van hun vermogen zonder nadenken investeren en verliezen.

Tot slot

Sinds er begonnen werd met contract for differences is het mogelijk om in te zetten op een daling van de beurskoers en daardoor veel winst te maken. Door gebruik te maken van een contract for difference spreek je met een broker af dat je geld belegt in een koersverschil voor en na een periode. Door een hefboom kun je nog meer winst maken. In een hefboom van 1 tot 50 hoef jij zelf maar één euro in te leggen voor elke 50 die je investeert en toch pak je winsten goed mee. Bijvoorbeeld: stel dat een aandeel voor 100 euro werd gekocht en tegen 10% winst werd verkocht, dan neem jij zomaar 5 euro winst, tegenover 1 euro inleg! Een enorme winst van maar liefst 400%. Maar helaas werkt het andersom ook zo en zo kan een hefboom ook tot aanzienlijke verliezen leiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Alle geheimen van cfd handel

Traden in cfd’s zie je vaak toegepast worden door beleggers. Dat is zo omdat contract for difference aardig wat voordelen bieden vergeleken ...